Rolling Tramp - Furgonlakó az USA-ban

Csavargás az USA nyugati partvidékén egy átalkított furgonnal, igazi szabadság a vadnyugaton...

Kanada meghódítása első rész, Glacier és Banf

Haladtunk tovább északnak, így pont útba esett a Glacier nemzeti park. Ez egy nyáron is havas környezet közel kanadai határhoz. Hatalmas csúcsok, és szikrázó napsütés fogadott minket. Alig találtunk parkolóhelyet, csináltunk itt egy jó túrát. Az összekeményedett, de még mindig vastag havon lehetett akár félmeztelen is felsétálni egy kilátópontra ahonnan aztán jól körbe lehetett csodálkozni, megérte csodaszép volt. Közben találkoztunk egy kb 70 éves bácsival, aki félmeztelen síelt, fülig érő vigyorral.

A kocsihoz visszaérve egy nagy és hivatalos cetlit találtunka szélvédőn, mint kiderült a rendőröktől kaptuk, és figyelmeztettek, hogy kicsit neccesen parkolunk, kb 3cm-et belógott a kocsi sarka a forgalmi sávba, ami amúgy azért volt vagy 3 méter széles:) Szerencsére nem bünti volt csak, figyelmeztetés.

Nyomtuk tovább Kanadáig ahol a határon egy mélyinterjút készítettek velünk gyakorlatilag. Jobban kifaggattak, mint mikor USA-ba léptem be. De minden rendben volt szerencsére, átengedtek.

Siettünk Calgaryba, mert itt időpontunk volt. Egy majd 20 éve kint élő régi bringás cimborámmal volt megbeszélve egy már igencsak aktuális olajcsere a kocsin. Milyen mázli, hogy a világ minden tájára szétfújta már a szél a barátokat, és hogy ráadásul pont autószervize van. Még kicsit megnéztük Calgaryt, ha már ott voltunk, de a városok nem nagyon tudunk lekötni, így robogtunk is tovább egy közeli, jelölt alvóhelyre, amiből errefelé nincs túl sok. Ez is egy casino parkolója, és egy helikopter leszálló van mellette. Mondjuk már olyan fáradt voltam, hogy ez sem zavart, jól aludtam.

Másnap a közelben néztem ki bringás traileket, de nem találtam meg valahogy, viszont találtam két helyismerettel rendelkező fickót, akik ezután elvittek és megmutatták a környék legjobb trailjeit, tényleg iszonyat jók voltak. Majd még pár tippet is adtak, hogy a közeli Canmoreba mindenképp bringázzak, mert az még jobb. Így is lett és tényleg Pazar volt, ráadásul nagyon tetszett, hogy ez gyakorlatilag az egykori téli olimpia egyes számainak volt a helyszíne.

Ez sajna még mindig nagyon felkapott és sűrűn lakott környék így legális free campsite nem nagyon volt. Végül a közeli Visitor center parkolójában húztuk meg magunkat, másik kb 40 hasonló utazó társaságában. Volt itt mindenféle csavargó, volt egy fiatal pár, aki Texasból indult földet foglalni Alaszkába, egy Subaru kombival meg egy utánfutóval, irány az új élet. Volt sok hasonló busz, mint a miénk és persze voltak nagyobbak. Egy család egy átalakított iskolabusszal nyomta. Ők már évek óta benne élnek, és talán azóta is, és persze voltak kimondottan menő drága lakóbuszok is, de róluk nem tudok sokat, ők kicsit zárkózottabbak voltak. A hasonszőrű low budget utazókkal hamar szuper hangulat alakult ki, söröztünk, dumáltunk és kajáltunk. Nem először szembesültem azzal, hogy ők többnyire teljesen infó nélkül tartanak valamerre. Nincs semmi appjuk vagy támpontjuk, hogy hol találnak menedéket éjjelre. Vagy találnak spontán, esetleg térképet nézegetve, vagy marad valami hasonló parkoló. Aztán mikor megmutattam mi miket használunk és milyen jó is az, akkor eléggé örültek és futótűzként terjedt a hír a placcon, itt egy őrült magyar, aki valami olyat tud…:)

Másnap egész nap Banf nemzeti parkot koptattuk, meseszép hely, jó nagy túrákat is sikerült csinálni közben. Gyönyörű hegyek és mégszebb tavak, és patakok valamint vízesések várják az idelátogatókat. Itt persze már mindenütt szabadon nől a Grizzly, szóval van a túrázásban és az egyedül bicajozásban egy kis extra adrenalin. természetesen a medve spray alap, jön mindenhova. De találkoztam egy cowboyal aki egy 9mm-essel a a hasán túrázott, megkérdeztem hogy ezt miért, medvék miatt, vagy mi? Mondjuk így utólag ez lehet nem a legbölcsebb dolog volt, de végül nem lett gond, kedvesen közölte hogy igen medvék és hülyék miatt, remélem nem célzás volt :)

Délután még, belefutottunk egy bringásba, akinek komoly műszaki gondjai voltak, ellenben semmi szerviz tudása. Segítettem neki, hogy ne kelljen már 40km-et tolni haza a bringát. :)

Éjjelre egy kicsit nehezebben megközelíthető, de annál szebb hegyi folyó partján aludtunk elszórva még pár utazóval. Csodaszép volt, ez lett az egyik kedvenc helyem itt kanadában.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rollingtramp.blog.hu/api/trackback/id/tr5314921222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rozsomák 2019.07.09. 09:39:49

A címben a Galcier-t javítsd ki kérlek Glacierre. Köszi.

Rolling Tramp 2019.07.09. 09:51:35

@rozsomák: Köszim hogy kiszúrtad, javítottam:)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.10.25. 03:13:01

Q szépek lehetnek ezek a parkok, én is rohadtul végigjárnám.A low budget se lenne probléma.Még Kanada is elég volna.
A fhanszia rendszámos Defender meg valszeg nem aznap ért haza, ahogy szoktam mondogatni...
:D
A medvégyek ellen a spré az ér valamit?Gondolom, vigyázni kellhet, hiszen könnyen lehet önveszélyes is a kifújt felhő, nem?
Én valami olyasmin gondolkodnék, hogy ilyen csőből kifújható, kicsúzlizható , számszeríjjból (szerszámíjjból) kilőhető "mérgezett nyílvessző" , amitől rohamos sebességgel elalszik a nyavajás egy pár órára és csak álmodja az egész, emberrel való találkozást...De lehet, hülyeség, nem értek hozzá.
:D
Itt felénk is akad medvégy az ország belsejében, de egész biztos csak töredéknyi az usákokhoz képest.Álg, na izé, jávorszarvas van-e arrafelé?

Rolling Tramp 2019.10.25. 09:59:30

@geegee:
NAgyon szépek valóban...:)

Nem próbáltam még, nem kellett szerencsére, de szerintem valamit ér. Ha nem azonnal lesből meglepve támad, van időd elővenni (nadrágszíjon, zsebben tárolandó, nem a táska mélyén...) , biztosító pöcköt eltávolítani és ha kell fújni. Kicsi és gyorsan használható, nem kell vele hajszálpontosan célozni...ez semmi másról nem mondható el.

Bár láttam olyat aki 9mm-essel a melkasán túrázott, kérdeztem miért, és mondta hogy vadállatok és hülyék ellen:)

VAnnak jávorszarvasok is, főleg kanadában és az északi részeken USA-ban. Nagyobbak mint skandináviában és tudnak veszélyesek is lenni. Sajnos velük nem találkoztam...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.10.25. 14:24:23

Aham, kösz.
:-)
Esetleg még arra gondolnék, hogy egy jobb vizipisztolyba tenném a hatóanyagot, azok némelyike 6-8 méterre is elhord, és be lehet tenni igazi bőr fegyvertokba az ember oldalán, mint a nagyfiúknak...
:-))))))

Rolling Tramp - Furgonlakó az USA-ban

Észak Amerika természeti csodáinak és mountainbike trailjeinek felfedezése low budget stílusban, furgonlakóként. 5 hónap kizárólag ingyenes táborhelyeken, a lehető legközelebb a természethez. Ha érdekelnek a kalandok, kövesd a blogot, a megvalósítás részleteit pedig majd a hogyan menüpontban találod!

Friss topikok

Címkék

HTML

süti beállítások módosítása